ПРЕПОДОБНА СТОЙНА

Стойна Димитрова е българска светица.


Родена е на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Сярско. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява и се появяват нейни ясновидски и лечителски способности.


През целия си живот светицата живее в бедност и аскетизъм, като помага на болни и страдащи до последния си ден. Не приема пари по никакъв повод.


Неин духовен водач до съзнателното напускане на тялото е Свети Георги. Датата на физическата кончина "22 12 1933" е показана на Стойна, изписана с пиксели светлина, когато тя е на шест.


Преподобна Стойна живее в храма „Свети Георги“ в село Долна Сушица. Днес Златолист. На това магнетично място, осветено от стъпките на Преподобната, всеки човек може да усети прилив на вътрешна радост и въздигане. 


"Стойна е три пъти по-високо от мене! Она целио живот го е страдала ката светица. Яз пийнувам, такива работи, а она нищо, ни месо е турила в уста, ни ракия, само водичка. А и светите работи она със Свети Георги ги е правила".


Това е автентичното признание на българската пророчица Ванга за духовната й учителка и наставница Преподобна Стойна.


ОТВОРИ
Cover Prepodobna

ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ

С това писание ще се опитам на базата на доказани и недоказани устни предания, както и на някои мои лични открития, да направя предположения, които не са задължителни и с които не обвързвам никой друг освен себе си.


Когато прочетете тази книга, ще разберете какво значат някой от най-коментираните и спорни понятия в световната история. Чрез нея ще се опитам да дам отговор на едни от най-интригуващите въпроси, вълнуващи световната общественост от дълбоката древност та чак до наши дни.


Българският език е кодиран език, в основата на който стои КОДЪТ и ЕЗИКЪТ ВАТАН.


Езикът ВАТАН е ключът към преоткриването на Древното познание.


Автор: Илиян Бучков


Издателство: Пентаграм


София - 2018


ОТВОРИ
CoverIliaBuchkov

АВТОБИОГРАФИЯ НА ЕДИН ЙОГИН

Много рядко мъдрец от ранга на Парамаханса Йогананда описва лично житейския си път.

През 1946 г. индийският учител от Ордена Свами публикува своята най-известна книга "Автобиография на един йогин". В нея разказва за своите многобройни и удивителни преживявания с индийски светци. Описва срещата и живота си със своя гуру Шри Юктешвар. Разказва и за неговия учител Лахири Махасая. В основата на тази духовна верига е Махаватар Бабаджи. Йогананда майсторски резюмира ведантическата философия на съвременен език; описва пътуванията си в Индия и Америка; пише за мисията си да разпространи Крия йога на Запад. Показва единството между християнската Библия и индуистката Бхагавад гита.


Парамаханса Йогананда учи последователите си на нуждата от пряк опит, а не сляпа вяра. Той казва:


„Истинската основа на религията не е вярата, а интуитивното преживяване. Интуицията е душевната сила да се познае Бог. За да се разбере какво всъщност е религията, човек трябва да познае Бог.“

В съответствие с традиционното индуистко учение той учи, че вселената е Божий филм, а индивидите са актьори в сюжета, като ролите им се променят в течение на преражданията.

Коренът на човешкото страдание е в идентифицирането със сегашната роля (егото), а не с безсмъртната душа (атман).

Йогананда преподава крия йога на своите посветени ученици, за да постигнат себереализация, която той дефинира така:


Себереализацията е знанието в ума, тялото и душата, че вие притежавате Божието царство. Че не трябва да се молите то да дойде при вас. Че Божието вездесъщие е ваше вездесъщие и всичко, което трябва да направите, е да подобрите своето познание.


В своята Автобиография Йогананда пише, че древното учение на Крия йога е било възстановено от Махаватар Бабаджи и предадено чрез неговия ученик Лахири Махасая (гуру на Шри Юктешвар) на света.


Автор: Парамаханса Йогананда


Издателство: Лик


София - 1998


ОТВОРИ
Yogananda Autob cover
Scroll to Top